Choklad- och hasselnötskaka med romrussingrädde

1. Kaka: Sätt ugnen på 200°. Rosta nötterna i en långpanna ca 10 minuter. Gnugga av skalen i en torr handduk. Grovhacka nötterna. Sänk värmen till 175°.
2. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i en kastrull på svag värme under omrörning. Låt svalna. Rör ner rom.
3. Skilj på gulor och vitor. Vispa gulorna med socker tills det blir ljust och luftigt. Blanda ner äggulevispet i chokladsmeten. Blanda nötter, mjöl, kakao och bakpulver och rör ner blandningen i smeten.
4. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner dem i smeten. Kläm fast ett smort bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
5. Romrussingrädde: Värm russin och rom i en kastrull. Dra av kastrullen strax innan det börjar koka. Låt russinen dra i rommen över natten. Vispa grädde och florsocker Rör ner romrussin strax före servering.
6. Pudra lite kakao över kakan och servera med romrussingrädde.

Recept från