Choklad- och fikonkaka

Kakan är en spännande variant av en klassisk engelsk fruktkaka. Om du väljer att servera kakan utan glasyr håller den 2-3 veckor i kylen.

Choklad- och fikonkaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på175°. Klipp bort den hårda toppen på fikonen och skär dem i strimlor. Lägg fikonen i en skål och häll över cognacen. Låt dem dra ca 2 timmar.
  2. Rör ihop smör, brun farin och socker. Tillsätt äggen ett i taget och rör till en jämn smet. Rör ner chokladen, russin, fikon med cognac, kryddor och apelsinskalet. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
  3. Smörj och bröa en rund kakform, 1 1/2 liter. Häll ner smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt kakan vila en stund i formen innan den stjälps upp. Kakan smakar bäst om den får stå till sig1-2 dygn.
  4. Rör ihop alla ingredienser till glasyren. Bred glasyren på kakan när den svalnat.

Recept från