Chipotlemarinerad fläskfilé

Det starka pepparsåsen tabasco har fått ett syskon som är gjort på rökt chili, s k chipotle. Det ger en fin röksmak åt köttet.

1. Skär rent fläskfilén från hinnor. Skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en skål eller i en plastpåse och blanda med tabasco chipotle och bourbon whisky. Låt stå att marinera medan resten av middagen görs i ordning.
2. Sätt ugnen på 225°. Borsta potatisarna och stick dem på några ställen med en provsticka eller gaffel. Lägg dem som de är direkt på ugnsgallret och baka dem mitt i ugnen ca 40 min. Har du större potatisar (ca 300 g styck) tar de över en timme och då behövs bara hälften så många potatisar som kan delas i halvor.
3. Blanda smör i en skål med finhackade majskorn och finhackad färsk jalapeño. Lägg smörblandningen på en bit smörpapper och rulla ihop till en ca 3 cm tjock korv (smällkaramell) och lägg den i frysen.
4. Bönsallad: Häll av bönorna och låt dem rinna av några minuter i ett durkslag. Dela cocktailtomaterna i halvor och strimla salladslökarna. Blanda alltsammans försiktigt med rucolasallad och droppa över olivolja och vinäger.
5. När potatisarna är klara är det dags att hetta upp en grillpanna och steka köttet. Ta upp köttbitarna ur marinaden och salta dem. Stek dem på strax under högsta värme, eventuellt med bara några droppar olja i pannan, ca 2 min på varje sida. Häll över det sista av marinaden på köttet strax före servering.
6. Dela kryddsmöret i bitar och lägg dem på var sin potatis eller potatishalva. Lägg upp på tallrikar tillsammans med bönsallad och fläskfilé.

Recept från