Chili med sötpotatisquesadillas och guacamole

Chiligrytan är kryddad med mycket chili och choklad men är inte särskilt stark. Servera med guacamole.

2 timmar

Chili med sötpotatisquesadillas och guacamole

 

Gör så här:

1. Putsa och skär köttet i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn köttet i 2 msk smör i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och lägg över köttet i en gryta. 

2. Fräs löken i 1 msk smör, lägg i vitlöken mot slutet. Lägg löken i grytan. Blanda i mjöl, häll på vatten, fond och öl. Låt koka upp. Sjud under lock ca 15 min. 

3. Klipp bort stjälkarna på chipotle och ancochilin. Lägg chilin i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Låt koka 10–15 min, tills chilin är mjuk. Ta upp och mixa med en mixerstav. Kärna ur och finhacka den röda chilin. Skär tomaterna i små tärningar. Blanda ner chili, tomater och farin i grytan. Låt koka under lock ca 1 timme tills köttet känns mört

4. Ta av locket från grytan och låt koka ytterligare ca 30 min. Blanda ner choklad och jordnötssmör och rör tills de smält. Rör i bönorna. 

5. Quesadillas: Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl, 1 tsk salt och bakpulver i en degblandare. Skär smöret i tärningar och blanda ner. Värm vattnet och blanda ner det. Jobba snabbt ihop till en smidig deg. Låt vila i degbunken under en bakduk ca 20 min. 

6. Skala och skär sötpotatisen i klyftor. Blanda med olja och 1 tsk salt på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Mosa med en gaffel och blanda med hälften av osten. 

7. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela i 20 bitar. Forma varje bit till en rund bulle, kavla ut ca 3 mm tjocka bröd. Låt bröden vila 5–10 min. Grädda dem i en het torr stekpanna på båda sidor tills de fått fin färg. Lägg över en bakduk så håller sig bröden mjuka.

8. Skala och kärna ur avokadon. Mortla eller mosa den med lime-saften. Skala och finhacka vitlöken. Skär tomaten i klyftor och kärna ur. Skär tomatköttet i små tärningar. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda ner vitlök, tomat, chili, lök och salt i guacamolen.  

9. Lägg hälften av tortillabröden på en skärbräda, bred på den mosade potatisen och strö över re-sterande ost. Lägg på övriga bröd och tryck till. Stek dem i en torr stekpanna ca 2 min på varje sida, så att de får fin färg. Skär tortillabröden i fyra bitar vardera.

10. Servera grytan med sötpotatisquesadillas och guacamole.

Recept från