Den frysta cheesecaken serveras med flamberade päron smaksatta med nötter, vanilj och konjak.

För 8 bitar

Ingredienser

Cheesecake

200 g naturell färskost
2 ägg
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1/2 citron
3 päron
1 vaniljstång
1 dl valnötter, pekannötter eller hasselnötter
2 msk smör
1/2 dl farinsocker
3 msk konjak
4 digestivkex

30 min + 6 timmar för infrysning

Cheesecake med flamberade päron — gör så här:

  1. Fäst bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, ca 20  cm i diameter. Täck kanten med remsor av bakplåtspapper. Dela äggen i gulor och vitor.
  2. Vispa ost, socker och äggulor i en skål, vispa grädden i en annan. Vispa äggvitan till hårt skum i separat skål.
  3. Blanda ostsmeten med citronskal och grädde och vänd ner äggvite-skummet försiktigt. Häll smeten i formen och frys ca 6 timmar.
  4. Skala och skär päronen i klyftor. Dela och snitta vaniljstången.
  5. Rosta valnötterna i torr panna. Häll dem i en skål. Hetta upp smör och farinsocker. Lägg i päron, valnötter och vaniljstång, fortsätt steka på högsta värme. Rör om 1–2 min. Tillsätt konjak.Ta bort pannan från plattan och håll den utanför fläkten. Tänd på och flambera.
  6. Låt päronen svalna i pannan.Strö ett lager krossade digestivekex i en rundel, ca 20 cm i diameter, på serveringsfatet. Stjälp upp cheesecaken. Ös över päron och vaniljskyn som bildats i pannan. Skär med vass kniv och servera.
Fler recept med: Efterrätt och dessert, Fest, Tårtor