De här små kexen är stapelvara i bubbeltider. Toppingen är underbart sötsalt.

För 30 kex

Ingredienser

Cheddarkex med plommontopping

3 dl vetemjöl (180 g)
2 dl riven cheddarost
1 tsk strösocker
1/2 tsk salt
100 g smör
1 äggula

Topping

6 katrinplommon
150 g naturell färskost
2 msk hackad gräslök
1 krm salt
1/2 krm nymald svartpeppar

Garnering

100 g kallrökt lax i tunna skivor

20 min + 1 timme i kylen + 15 min i ugnen

Cheddarkex med plommontopping

 

1. Blanda mjöl, ost, socker, salt och smöret, skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma degen till en rulle, ca 3 cm i diameter. Linda in degrullen i plastfolie och låt den vila i kylen ca 1 timme.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i  ugnen ca 15 min. Låt kakorna kallna på galler.

3. Fyllning: Skär katrinplommonen i små bitar. Blanda dem med färskosten. Tillsätt gräslök och krydda med salt och peppar.

4. Strimla laxen. Bred färskost på kexen och toppa med lax.