Den mustiga champinjonsoppan passar bra att laga i dubbel sats och frysa.

För 4 person(er)

Ingredienser

Champinjonsoppa med tapenadesticks

400 g champinjoner
1 liten gul lök
1+1 vitlöksklyfta
1/2 kruka timjan
2 msk smör
1 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl lätt crème faiche
1 tsk kinesisk soja

Tillbehör

8 skivor surdegsbröd (á 50 g)
4 msk tapenade
1/2 kruka timjan

25 min

Champinjonsoppa med tapenadesticks

1. Sätt ugnen på 225 grader. Ansa och ­skiva champinjonerna. Skala och hacka lök och 1 vitlöksklyfta. Finhacka timjanen. Fräs champinjoner, lök och vitlök i smör ca 5 min. Tillsätt tomatpuré, timjan och salt. Fräs ytterligare ca 1 minut. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningar. Koka upp och låt koka under lock ca 10 min.

2. Lägg bröden på en plåt och rosta dem mitt i ugnen ca 8 min. Skala och halvera 1 vitlöksklyfta på mitten och gnid snittytan mot brödet. Bred på tapenade.

3. Blanda ner crème fraiche och soja i soppan och mixa den slät med mixer­stav. Låt sjuda ytterligare ca 5 min. Toppa med timjan och servera med tapenadesticksen.