Chai-äppeltårta

Typisk amerikansk godsak, ett mellanting mellan kaka och tårta. Sugarpaste kan köpas i konditorier eller butiker med eget bageri.

4 timmar

1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst, ca 3 min. Blanda äggen, två i taget, vispa ca 30 sekunder mellan äggen.
2. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma, ingefära, kanel, kryddnejlika och fänkål. Vänd ner ca 1/3 av mjölblandningen i ägg­smeten. Tillsätt yoghurten. Vänd i 1/3 av mjölblandningen, sedan mjölken och till sist den sista mjölblandningen.
3. Fördela smeten i två smorda formar med löstagbar kant, 18 och 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 55 min. Testa med en provsticka. Låt tårtbottnarna svalna i formarna. Stjälp upp dem på ett plant underlag och låt dem kallna med en tyngd över. Skär varje tårtbotten i fyra bottnar vardera.
4. Äppelmosfyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i kuber. Blanda äpplen, vatten, socker och kanel i en kastrull. Låt koka tills äpplena är mjuka, ca 10 min. Låt kallna.
5. Cream cheese frosting: Vispa smör, färskost och florsocker krämigt.
6. Smörkräm: Vispa ihop smör och socker. Blanda i mjölk och salt och vispa sedan till en fluffig kräm, ca 8 min.
7. Bred äppelmos på 2 stora och 2 små bottnar. Bred cream cheese frosting på resterande bottnar. Lägg ihop till en stor och en mindre tårta. Täck de båda tårtorna med ett lager smörkräm.
8. Ställ de båda tårtorna på tårtcirklar eller klipp till en bit kartong i samma storlek som tårtorna. Kavla ut sugar paste eller marsipan, en bit med 32 cm i diameter och en bit med 37 cm i diameter. Täck tårtorna med sugarpaste eller marsipan och ställ sedan den mindre tårtan ovanpå den större. Garnera med blommor och band.

Recept från