Carpaccio med kalixlöjrom, potatiskrokett, gräddfil och syrad lök

Recept på carpaccio med kalixlöjrom, potatiskrokett, gräddfil och syrad lök. Löjrom och syrad lök ger köttet en smakskjuts. Välj oxfilé av fin kvalitet.

För 4 personer:

Ingredienser

150 g oxfilé av mittbit
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar nymald
80 g kalixlöjrom
4 msk gräddfil
40 g parmesanost

Syrad lök:

2 steklökar röda
2 msk strösocker
2 msk äppelcidervinäger
2 msk vatten

Potatiskroketter:

100 g potatis skalad, kokt
1 äggula
2 krm salt
0,5 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 dl ströbröd
5 dl rapsolja

Garnering:

smörgåskrasse

45 minuter

Carpaccio med kalixlöjrom, potatiskrokett, gräddfil och syrad lök — gör så här:

  1. Skala och halvera steklöken. Koka upp socker, vinäger och vatten. Lägg löken i lagen och koka ca 5 min. Låt kallna i lagen. Plocka sedan isär löken.
  2. Skär oxfilén i 4 skivor och banka ut dem riktigt tunt med ett platteringsjärn eller undersidan av en kastrull mellan två ark plastfolie.
  3. Kroketter: Mosa potatisen med äggulan och krydda med salt. Rulla smeten till 4 bollar. Panera kroketterna först i mjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd. Upprepa med ägg och ströbröd.
  4. Hetta upp oljan i en fritös eller gryta till 160°. Fritera kroketterna tills de fått fin färg, ca 2 min.
  5. Lägg carpaccion på tallrikar och ringla över olja. Krydda med salt och peppar. Klicka på löjrom och gräddfil och lägg på löken. Hyvla över parmesan och lägg sist på de nyfriterade potatiskroketterna. Garnera med smörgåskrasse och servera.