Så enkelt gör du världens godaste caesarsallad - och självklart då med en hemmagjord caesardressing. Hemligheten? Inga konstigheter, bara en bra kombination av rena smaker.

För 4 person(er)

Ingredienser

3-4 kycklingfiléer (450 g)
0,5 citron, rivet skal
0,5 msk citron pressad
2 krm svartpeppar nymald
2 tsk flingsalt
1 msk rosmarin finhackad färsk
2 romansallad huvuden
4 vitt bröd skivor
2 msk olivolja
30 g parmesan hyvlad

Dressing:

1 äggula
3 sardellfiléer, finhackade
1 tsk dijonsenap
1-2 vitlöksklyftor pressade
1 tsk worcestersås
2 tsk citron pressad
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 dl parmesan riven (30 g)
2 krm salt
2 krm svartpeppar nymald
1 msk mjölk ev.

Caesarsallad med kyckling – gör så här:

  1. Skär några sneda snitt på ovansidan av varje bröstfilé. Lägg dem på en tallrik. Krydda med citronskal, citronsaft, peppar, salt och rosmarin. Lägg på plastfolie och låt dem stå svalt medan du gör själva salladen.
    Caesarsallad
  2. Caesardressing: Ställ en rundbottnad skål på en fuktad handduk så att den står stabilt. Lägg äggula, sardellfiléer, senap, vitlök, worcestersås, citronsaft och vinäger i skålen.
    cesardressing
  3. Vispa ner oljan först droppvis och sedan i en jämn stråle till en slät majonnäs. Blanda ner parmesan och smaka av med salt och peppar. Rör ner mjölk för en mjukare konsistens.
    cesarsallad
  4. Skölj salladen och låt den rinna av väl. En salladsslunga är bra för att få salladen torr och fin. Riv salladen i bitar. Det är bättre att riva salladen än att skära. En riven kant blir ojämnare och tar upp dressingen bättre. Lägg bitarna i en rymlig skål och blanda med dressingen.
    cesarsallad3
  5. Krutonger: Kantskär brödbitarna och skär skivorna i tärningar. Lägg dem i en plastpåse och ringla över olja. Blås in luft i påsen, håll ihop så att luften stannar som i en ballong. Skaka lätt så att brödtärningarna blandas med oljan. Stek tärningarna på medelvärme till gyllengul färg.
    cesarsallad krutonger
  6. Hetta upp en grillpanna och stek kycklingfiléerna ca 2 min på varje sida på hög värme. Sänk därefter värmen och låt dem steka ca 10 min tills innertemperaturen är 68°. Skär upp filéerna i skivor och servera med sallad och krutonger.
    cesarsallad kyckling
  7. Garnera med hyvlad parmesan.
    cesarsallad

 

En ”äkta” caesarsallad

Klassikern caesarsallad, snart 100 år, fortsätter framgångsrikt att reta aptiten världen över.

Caesarsalladen lär vara skapad i Tijuana på 1920-talet av köksmästaren Caesar Cardini. Vad en ”äkta” caesarsallad innehåller är osäkert, men äggula, olivolja, parmesan, salladsblad och krutonger finns alltid med. Ifall sardellerna också var med från början råder det delade meningar om.