Ca Tim Sot Tom – aubergine med räkor

Recept på Ca Tim Sot Tom – aubergine med räkor. Koka auberginen riktigt mjuk. På sommaren kan den grillas.

För 4-6 personer på buffé:

Ingredienser

2 auberginer små (à 200 g)
200 g stora räkor frysta skalade råa, MSC- eller Kravmärkta
50 g salladslök
2 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
2 msk soja vietnamesisk eller thailändsk
1 tsk strösocker
1 krm svartpeppar nymald
0,5 krm chiliflakes

Garnering:

strimlad röd chili, t ex spansk peppar

15 minuter + 30 minuter koktid

Ca Tim Sot Tom – aubergine med räkor

  1. Lägg auberginerna i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka under lock tills de är mjuka rakt igenom, ca 30 min. Vänd dem några gånger under tiden. Låt rinna av.
  2. Tina räkorna enligt anvisning på förpackningen. Skär dem i ca
    2 cm breda bitar. Skär av det vita från salladslöken och strimla det. Finhacka den gröna delen. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Skär en djup skåra längs med auberginerna och ”vik” upp dem. Skär i bitar, ca 5 cm långa.
  4. Stek det vita från salladslöken och vitlök i olja i en stekpanna ca
    2 min. Tillsätt räkorna och stek ytterligare ca 2 min. Blanda i det gröna från löken, häll över sojan. Tillsätt socker, peppar och chili. Stek ca 1 minut under omrörning.
  5. Häll räkfräset över auberginen och garnera med chili.

Recept av Minh du Alneng