Ca Lax La Vong – lax la vong

Recept på Ca Lax La Vong –  lax la vong. Klassisk rätt från norra Vietnam där man använder kattfisk eller annan vit fisk. Dill är en vanlig krydda i norra Vietnam.

För 4-6 personer på buffé:

Ingredienser

500 g laxfilé med skinn
40 g galangal
2 vitlöksklyftor
2 tsk räkpasta
1 tsk asiatisk fisksås
1 msk crème fraiche
0,5 tsk gurkmeja
50 g risnudlar
50 g salladslök
1 knippa dill
2 dl rapsolja
8 gemsalladsblad

Garnering:

0,25 dl jordnötter rostade
ev räkchips

Nuoc cham (dippsås):

1 vitlöksklyfta liten
0,5 röd chili birds eye (stark)
1,5 msk strösocker
1,5 msk lime pressad
1 msk asiatisk fisksås
1 msk vatten

30 minuter + 2 timmar i marinad

Ca Lax La Vong –  lax la vong

  1. Skär laxen, med skinnet kvar, i åtta stora kuber. Skölj galangalen noga. Skala vitlöken. Finriv galangal och vitlök. Blanda med crème fraiche och gurkmeja. Vänd ner fisken i blandningen, låt stå i kylen ca 2 timmar.
  2. Nuoc cham: Skala vitlöksklyftan. Kärna ur chilin. Mortla vitlök, chili och socker. Tillsätt limesaft, fisksås och vatten.
  3. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Spola hastigt med kallt vatten, låt rinna av. Ansa och skär salladslöken i ca 8 cm långa bitar. Finstrimla den vita delen. Skär dillen mitt itu.
  4. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Skrapa av det mesta av marinaden från fisken, stek den i olja ca 2 min på varje sida. Ta upp fisken på ett fat. Fräs salladslök och dill i olja ca 30 sekunder.
  5. Fördela risnudlarna i salladsbladen. Lägg på laxbitarna. Toppa med lök- och dillfräs och grovhackade jordnötter. Garnera eventuellt med räkchips. Servera med nuoc cham-sås.

Recept av Minh du Alneng

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Lax, Övrigt, Vietnamesiskt