Abborrens kött är vitt och fast och passar utmärkt att grilla. Bäst går det om skinnet får vara kvar. Ta bort de vassa fjällen med fiskfjällare eller vanlig kniv.

För 4 personer

Ingredienser

600 g abborrfiléer
0,5 msk rapsolja
1 tsk salt

Aromsmör:

1 schalottenlök stor
1 vitlöksklyfta
100 g smör
1 tsk dijonsenap
3 msk dill finhackad
1 krm salt
0,5 dl vatten
1 citron rivet skal och 1 tsk saft

Tillbehör:

färskpotatis
kokta morötter
kokta bönor
citronklyftor
dill

Byxad abborre med aromsmör

 

1. Aromsmör: Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda smör, senap, dill och salt i en skål. Blanda vatten med citronskal, citronsaft, lök och vitlök i en kastrull. Låt koka tills det mesta av vätskan kokat bort. Låt svalna.

2. Blanda ner lökblandningen i smöret och forma till en rulle invirad i smörgåspapper. Lägg i kylen för att stelna. Skär i bitar vid serveringen.

3. Byxade abborrfiléer: Känn efter var nålbenen sitter på filéerna. Gör ett snitt utefter benen. Skär ut nålbenen med ett v-format snitt så benen följer med. Filéerna ser då ut som abborrbyxor.

4. Pensla filéerna med olja och strö på salt. Grilla dem på utegrill eller i grillpanna cirka 2 minuter på varje sida.

5 Servera nygrillad abborre med potatis, morötter och bönor och låt aromsmöret smälta ner över det hela. Garnera med dill.

Fler recept med: Fest, Fisk, Grilla, Övrigt, Svenskt