Recept på byfjordens fisksoppa. Vitt vin, fond, sambal oelek och vitlök sätter mycket smak på soppan.

För 4 person(er)

Ingredienser

250 g laxfilé utan skinn och ben
250 g sejfilé
300 g räkor färska
2 morötter
1 purjolök liten
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
2 dl vatten
1 dl vin torrt vitt
2 msk fiskfond konc
1 tsk sambal oelek
1 tsk honung
1 dill knippa
1 gräslök knippa
2,5 dl mellangrädde
0,5 citron, rivet skal och saft
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Byfjordens fisksoppa – gör så här:

  1. Skär fisken i ca 1 ½ cm stora kuber. Skala räkorna.
  2. Skala och skär morötterna i tunna strimlor. Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor.  Skala och finhacka vitlöken.
  3. Fräs grönsakerna i smör i en gryta. Tillsätt vatten, vin, fond, sambal oelek och honung. Låt koka under lock ca 5 min. Finhacka dill och gräslök.
  4. Häll grädden i soppan och tillsätt dill, gräslök, citronskal och citronsaft. Låt soppan koka upp och tillsätt fisken. Sjud 2-3 min tills fisken är genomkokt. Smaka av med salt och peppar. Toppa med räkorna. Servera soppan med dillsnäckor (se separat recept).