Butterkaka med saffran

Saffranskakor fyllda med mandelmassa ger saftiga bröd. Jag bakar min i runda bakformar så att de får formen av en butterkaka.

DETTA INLÄGG SPONSRAS AV Expressen

Butterkaka med saffran

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, ljumma till fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i mjölkblandningen. Blanda ner socker, salt, saffran och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ställ att jäsa på varm och dragfri plats under bakduk, ca 45 minuter.
  2. Riv mandelmassan och rör ut den till en bredbar smet med smöret
    eller vattnet. Smörj 2 runda bakformar om ca 20-22 cm med
    smör.
  3. Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda igenom den. Dela
    degen i två delar och kavla ut varje del till en platta. Bred på mandelmassan
    och rulla ihop till rullar. Skär upp rullarna i 3 cm breda bullbitar. Packa bullarna i formarna och ställ att jäsa under bakduk
    i 30 minuter.
  4. Pensla kakorna med uppvispat ägg och grädda kakorna på 200° i ca 25 minuter. Låt svalna under duk.

Recept från