Bruten chokladmousse med inlagda havtorn och honungscrackers

Bikarbonaten gör att honungs­smeten bubblar upp och får en ­krispig konsistens.

1 1/2 timme + 12 timmar i frysen

Bruten chokladmousse med inlagda havtorn och honungscrackers

 

Gör så här:

1. Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn. Lägg gelatinbladet i kallt ­vatten ca 5 min. Vispa ägg och socker pösigt. Ta upp och smält gelatinbladet i kaffet. Blanda ner kaffet i äggvispet. Vänd ner choklad och salt.  

2. Vispa grädden och vänd ­försiktig ner den i smeten så att moussen blir luftig. Lägg den i en form, ca 15 x 20 cm, och ställ i frysen ca 12 timmar.  

3. Rostat chokladpulver: Sätt ­ugnen på 175°. Finriv kyld vit ­choklad och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Rosta den mitt i ugnen ca 10 min. Blanda runt

chokladen och rosta ytter­ligare ca 3 min. Låt kallna. Smula sönder den rostade chokladen och blanda med kakao.  

4. Havtorn: Koka upp havtorn och socker så att sockret löses upp. Låt kallna.

5. Crackers: Koka upp honung, vatten och glykos i en liten ­kastrull och koka till en ljus ­karamell. Rör snabbt ner bikarbonat och häll genast upp på ett ­bakplåtspapper. Låt kallna och bryt i bitar.

6. Bryt den frysta chokladmoussen i bitar och panera dem i det rostade chokladpulvret. Lägg upp på tallrikar och låt tina. Fördela havtornen vid sidan om och lägg på honungscrackers.

Recept från