I Mörbylångadalen på Öland odlas det bruna bönor. Bruna bönor serveras oftast på traditionellt vis, med stekt fläsk. Här har de i stället marinerats och blandats med oliver och vitlök.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 dl torkade bruna bönor
1 dl svarta oliver
5 vitlöksklyftor
1 dl bladpersilja grovhackad
0,5 tsk salt
1 tsk ljus sirap
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger

1. Lägg bönorna i blöt minst 12 timmar. Häll bort vattnet och skölj dem väl. Koka bönorna i saltat vatten, 1 msk salt per liter vatten.
Koka upp och skumma. Låt sedan koka ca 40 min.
2. Kärna ur oliverna och skär dem i mindre bitar. Skala och skär vitlöken i tunna skivor.
3. Blanda bönor, oliver, vitlök, persilja, salt, sirap, olivolja och balsamvinäger.

Fler recept med: Övrigt