Bröllopstårta vit

Bröllopstårta med rabarberkompott och chokladtryffel är både vacker och god. Sugarpasten som täcker tårtan kan bytas ut mot vit marsipan.

1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i äggpöset. Vänd ihop till en jämn smet.
2. Häll smeten i två smorda och bröade formar, den ena med 24 cm i diameter och den andra med ca 20 cm. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Stjälp upp och låt bottnarna kallna på galler. Skär dem i tre bottnar vardera.
3. Tryffel: Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om till en slät tryffel. Blanda i smöret.
4. Rabarberkompott: Ansa och skiva rabarbern tunt. Lägg den i en kastrull. Häll på vattnet och koka rabarbern mjuk under lock ca 5 min. Tillsätt syltsocker och koka ca 2 min. Låt kallna.
5. Vaniljkräm: Skåra och skrapa ur vaniljstången. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen, utom 1 dl grädde, i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Låt krämen kallna och ta bort vaniljstången.
6. Vispa 1 dl grädde och blanda den i den kalla krämen.
7. Fördela och bred ut chokladtryffel på de understa bottnarna. Lägg på bottnar, fördela och bred ut rabarberkompott och vaniljkräm. Lägg på de sista bottnarna.
8. Ställ tårtorna i kylskåpet. Det är bra om de får stå till sig ett par timmar i kylen innan du lägger på grädde och sugarpaste.
9. Vispa grädden. Kavla ut dekormassan tunt, gärna på en strukturmönstrad vaxduk. Forma lite av massan till blommor och blad. Täck tårtorna med grädde och lägg på sugarpaste. Jämna till kanterna och garnera med rosor, blad och brudpar.

Recept från