Brödknutar

Bröd hör buffébord till. Dessa är enkla att baka, goda och – inte minst viktigt – dekorativa. Jag har utgått från brödmix. Värm bröden i 200° ca 10 min innan de ska serveras om de bakats dagen innan.

1. Fördela jästen i en hushållsmaskin. Lös jästen i det ljumma vattnet.
Det går lätt med en vanlig visp. Sätt igång maskinen och tillsätt nästan allt mjöl. Knåda degen ca 6 min. Bakas brödet för hand bör degen knådas ca 10 min.
2. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min. Sätt ugnen på 200°.
3. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 4 lika delar. Kavla ut varje del till 1 rektangel, 30 x 40 cm. Pensla degen med olivolja och strö över 3/4 dl riven parmesanost.
4. Rulla ihop degen som en rulltårta. Snurra degändarna åt var sitt håll och gör en knut. Lägg bröden vartefter på bakpappersklädda plåtar.
5. Pensla bröden med olivolja på ovansidan. Pudra över kryddor, timjan eller gurkmeja och paprika som ger dekorativ färg. Fördela resten av parmesanosten över och avsluta med flingsalt.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen 30-40 min.
6. Ta ut bröden och låt dem kallna på galler utan bakduk.

Recept från