Recept på broccoli- och blomkålspasta. Denna pastarätt är barnens vego­favorit. Saffran kan kännas väl lyxigt och går bra att utesluta.

För 4 person(er)

Ingredienser

300 g pasta, gärna penne
25 g pinjenötter
600 g broccoli och blomkål
1 msk olivolja + 1 msk olivolja
1,5 tsk salt
1 lök gul
1 king solo-vitlök
0,5 saffran (à 0,5 g) eller en nypa hela saffrantrådar
2 krm chiliflakes
0,5 dl parmesanost riven + 0,5 dl riven parmesanost

Broccoli- och blomkålspasta – gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Spara ca 2 dl av pastavattnet.
  2. Rosta pinjenötterna i torr, het stekpanna. Skär blomkål och broccoli i större buketter och sedan i skivor.
  3. Stek blomkål och broccoli i 1 msk olja och salt. Stek i två omgångar på medelvärme tills grönsakerna blir genomstekta och lätt brynta. Ta upp och låt överflödig olja rinna av på hushållspapper.
  4. Skala, halvera och skiva lök och vitlök. Fräs löken glansig i 1 msk olja. Tillsätt saffran och chiliflakes. Låt fräsa 2-3 min. Häll på 1 dl av pastakokvattnet.
  5. Blanda pastan med broccoli, blomkål, lök, 1/2 dl parmesanost och pinjenötter. Späd med ca 1 dl pastakokvatten. Värm under försiktig omrörning. Servera med parmesanost.

Ca 480 kcal per portion
15 g fett 19 g protein
62 g kolhydrater