Broccoli- och blomkålspasta

Denna pastarätt är barnens vego­favorit. Saffran kan kännas väl lyxigt och går bra att utesluta.

Broccoli- och blomkålspasta Receptbild - Allt om Mat
Lina Eriksson

Broccoli- och blomkålspasta

Ingredienser 4 person(er)

1,5 tsk salt
1 msk olivolja, + 1 msk olivolja
0,5 dl parmesanost, riven + 0,5 dl riven parmesanost
0,5 st saffran, (à 0,5 g) eller en nypa hela saffrantrådar
1 st lök, gul
25 g pinjenötter
2 krm chiliflakes
1 st king solo-vitlök
300 g pasta, gärna penne
600 g broccoli och blomkål

1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Spara ca 2 dl av pastavattnet.
2. Rosta pinjenötterna i torr, het stekpanna. Skär blomkål och broccoli i större buketter och sedan i skivor.
3. Stek blomkål och broccoli i 1 msk olja och salt. Stek i två omgångar på medelvärme tills grönsakerna blir genomstekta och lätt brynta. Ta upp och låt överflödig olja rinna av på hushållspapper.
4. Skala, halvera och skiva lök och vitlök. Fräs löken glansig i 1 msk olja. Tillsätt saffran och chiliflakes. Låt fräsa 2-3 min. Häll på 1 dl av pastakokvattnet.
5. Blanda pastan med broccoli, blomkål, lök, 1/2 dl parmesanost och pinjenötter. Späd med ca 1 dl  pastakokvatten. Värm under försiktig omrörning. Servera med parmesanost.

Ca 480 kcal per portion
15 g fett 19 g protein
62 g kolhydrater

Recept från