Brioche med varmrökt lax och sallad på råstekt vit sparris

Recept på brioche med varmrökt lax och sallad på råstekt vit sparris. Ramslöksmajonnäsen räcker till fler men är svår att göra en mindre mängd av.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g laxfilé varmrökt
4 skivor briochebröd
40 g salladsskott och örter, blandade
2 salladslökar
4 rädisor

Majonnäs:

2 äggulor
1 msk citron pressad
2 tsk dijonsenap
3 msk ramslöksblad hackade
2,5 dl rapsolja
1 tsk salt

Citrusdressing:

2 tsk citron pressad 
2 tsk lime pressad
2 msk olivolja
1 krm salt

Sparris:

4 sparrisar vita
1 msk olivolja
1 msk smör
0,5 msk honung
1 krm salt

25 minuter

Brioche med varmrökt lax – gör så här:

  1. Majonnäs: Lägg äggulor, citronsaft, senap och ramslök i en matberedare och starta mixern. Tillsätt oljan droppvis och mixa till en tjock majonnäs. Krydda med salt.
  2. Citrusdressing: Vispa ihop alla ingredienser.
  3. Sparris: Skala sparrisen. Skär den i ca 2 cm breda bitar. Stek i olja i en stekpanna ca 3 min, tills den mjuknat men fortfarande har ett lätt tuggmotstånd. Tillsätt smör och honung och stek vidare ca 1 minut, tills sparrisen är karamelliserad. Krydda med salt.
  4. Stek eller rosta briocheskivorna tills de fått fin färg. Plocka bitar av laxen och lägg ovanpå. Blanda sparrisen med salladsskott och citrusdressing. Servera smörgåsen med ramslöksmajonnäsen.

Tips! Ramslöksmajonnäs som blir över är gott även till annan fisk, skaldjur och kyckling.

Att dricka till brioche med varmrökt lax

Georg Breuer Riesling Sauvage 2015, Tyskland, 119 kr.
Vitt vin med drag av persikor, citrusfrukter och äpplen. Friskhet och fin längd.

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

Fler recept med: Fisk, Lax, Lunch, Mackor, Övrigt