Bovete är en mineralrik ört, som liknar sädesslag. Perfekt att göra gröt på!

För 4 pers

Ingredienser

Bovetegröt med blåbärssirap

3 dl helt bovete
6 dl vatten
3/4 tsk salt
1 banan
2 msk linfrön

Blåbärssirap

1 paket frysta blåbär (225 g)
1 msk agavesirap

Tillbehör

1 dl valnötter, grovhackade
4 dl havremjölk

30 min

Bovetegröt med blåbärssirap – gör så här:

  1. Spola bovetet först med hett vatten och sedan med kallt vatten. Lägg det i en kastrull och tillsätt vatten och salt. Småkoka tills bovetet är mjukt, ca 20 min.
  2. Skala och skär bananen i bitar. Blanda ner bitarna i gröten när 2–3 min återstår av koktiden. Rör ner linfröna.
  3. Tina blåbären. Spara ca 2 msk blåbär till garnering.
  4. Mixa resten av blåbären och agavesirap med mixerstav.
  5. Ringla sirapen över gröten. Servera med valnötter och havremjölk.

 

Testa också! Bovetegröt med blåbär och rostad nöt- och kokosmix