Bovetebröd med dinkel är ett bra GI-bröd. När du dinkelbröd ska degen vara lös. Dinkel drar till sig mer vätska. Använda en form eller långpanna så att degen inte smiter.

För 1 bröd

Ingredienser

5 dl bovete helt eller krossat
1,5 dl russin
1,5 dl linfrön
7 dl vatten hett
1,5 dl vatten ljummet
50 g jäst
11 dl dinkelsikt
2 msk kummin
1 msk havssalt
2 msk sesamfrön

Bovetebröd med linfrön — gör så här:

  1. Skölj bovetet. Lägg ner det i en bunke. Tillsätt russin och linfrön. Häll över det heta vattnet. Låt det svälla övertäckt i rumstemperatur 6-8 timmar.
  2. Sätt ugnen på 200°. Rör ut jästen med det ljumna vattnet, 37°, i en bunke. Häll det över boveteblandningen. Tillsätt 10 dl sikt, kummin och salt. Arbeta degen ca 5 min för hand och minst lika länge i maskin. Låt degen jäsa minst 30 min.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och platta ut den till en rektangulär kaka ca 25×35 cm i diameter. Lägg den på bakplåtspapper i långpannan. Strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Vänd brödet och knacka, låter det ihåligt är brödet färdigt.

 

Älskar du också att baka? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Fler recept med: Ägg och mejeri, Bakning, Matbröd, Övrigt