Bourbonmarinerat kycklingspett, mangosalsa & sallad

Lätt och fräsch sommarmat, där bourbon fått ge smak åt både kyckling och mangosalsa. Glöm inte att blötlägga grillpinnar av trä i vatten innan du börjar grillningen. Spetten serveras med risonisallad. Risoni är en pasta som kokas och blandas i salladen för att göra den lite mer matig.

1. Skär kycklingen i ca 2 cm stora kuber. Krossa citrongräset med baksidan av en kniv och skär det i bitar. Blanda det med resten av ingredienserna till marinaden utom salt och lägg i kycklingen.
Låt stå i kylskåp minst 4 timmar.
2. Dela mangofrukten på varje sida om kärnan som sitter i mitten.
Ta bort skalet och skär fruktköttet i små tärningar. Skala och finhacka rödlöken.
3. Blanda socker, limeskal, limesaft, koriander, pepparfrukt, salt och whisky. Lägg i mango och rödlök. Låt alltsammans stå i rumstemperatur och vila ca 2 timmar före servering.
4. Koka risoni enligt anvisningarna på förpackningen. Spola det i kallt vatten och låt rinna av. Skär gurkan i bitar. Kärna ur äpple och skär i tunna klyftor, pressa över lime eller citron. Riv romansalladen i bitar. Ta bort grova stjälkar på rucolan. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
5. Ta upp kycklingen och låt marinaden rinna av. Trä upp på spett, sätt de mindre bitarna på samma spett så att grilltiden blir densamma. Strö på salt och grilla 3-4 min på varje sida.
Ta gärna bort en bit och kontrollera att de är genomstekta.
6. Servera med risonisallad och mangosalsa.

Recept från