Bönsoppa med rökt skinka. Soppan kanske inte ser så mycket ut för världen, men den smakar himmelskt och känns definitivt genuint italiensk (Zuppa di fagioli).

För 4 portioner

Ingredienser

1 gul lök
4 vitllöksklyftor
100 g rökt skinka i bit
3 plommontomater
1 liten röd chilifrukt
3 selleristjälkar
2 rosmarinkvistar
2 burkar borlottibönor
8 dl vatten 2/3 dl
2 msk grönsaksfond
jungfruolivolja (t ex Villa Magra)
salt + nymald svartpeppar

30 min

Toskansk Bönsoppa

1. Skala och finhacka löken. Skala och skiva vitlöken mycket tunt. Finhacka skinkan. Tärna plommontomaterna. Halvera chilifrukten och skrapa bort kärnorna. Skär sellerin i grova bitar.
2. Fräs vitlök, lök, chili och selleri i 2 msk olja ca 5 min. Tillsätt skinka och rosmarin. Låt fräsa någon minut. Tillsätt tomater, bönor, vatten och fond. Låt koka på svag värme ca 20 min.
3. Tillsätt 3/4 tsk salt och 2 krm peppar. Avsluta med att ringla över 2 msk olja före servering.

Fler recept med: Övrigt, Soppa