En mättande soppa med smak av tomat och dill, även kallad Fasolada.

För 4 person(er)

Ingredienser

3,5 dl bönor små, vita (280 g)
1 l grönsaksbuljong
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
400 g tomater krossade
1 lagerblad
2 msk tomatpuré koncentrerad
2 msk dill hackad, eller mynta
0,5 tsk salt
1 msk vatten

Tillbehör:

citronklyftor
dill eller torkad mynta

Bönsoppa

1. Lägg bönorna i kallt vatten 6–8 timmar. Sila av vattnet.
2. Koka bönorna mjuka i buljongen ca 30 min under lock.
3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken guldgul i olivolja i en gryta. Lägg i bönorna med buljongen, tomater och lagerblad. Smaksätt med tomatpuré och dill. Koka upp.
4. Skumma av ytan och koka ca 30 min tills bönorna är riktigt mjuka. Ta upp hälften med en hålslev och kör till mos med lite av soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Häll tillbaka i grytan. Späd ev med 1–2 dl vatten och koka upp.
5. Häll upp i skålar och strö över lite dill.