Piroger med texmex smak och lite hetta. Passar bra att förbereda, frysa in och ha på lut i frysen. (Se separat recept för pirogdegen, sök på "Prioger - grundrecept" i receptdatabasen)

För 12 st

Ingredienser

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd spansk pepparfrukt
2 msk olja
0,5 dl tomatpuré
1 dl vatten
1 tsk spiskummin
1 tsk råsocker
1 tsk salt
2 burk röda bönor ( à 400 g)
1 knippa koriander

Pensling:

ägg

Bönpiroger med chili

1. Gör degen enligt grundreceptet. (Se separat recept för pirogdegen, sök på ”Prioger – grundrecept” i receptdatabasen)

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka pepparfrukten. Fräs de båda löksorterna och pepparfrukten i oljan i en kastrull. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med 1-2 min. Häll i vattnet och tillsätt spiskummin, socker och salt. Låt puttra utan lock ca 5 min.

2. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Hacka dem grovt. Rör ner bönorna i lökröran och låt kallna. Hacka koriandern och blanda i röran.

3. Sätt ugnen på 225°. Ta upp den jästa degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 12 bitar. Kavla ut bitarna till rundlar, ca 12 cm i diameter. Lägg en klick bönröra på varje rundel och vik ihop degbitarna till halvmånar. Tryck till ordentligt i kanten med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg.

4. Grädda pirogerna mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler. Pirogerna är goda både varma och kalla. Servera gärna med en klick gräddfil.