I Danmark heter de stora, platta och brunstekta köttbullarna frikadeller men när de kokas i en sås - som våra frikadeller -
heter de boller. Rotgrönsaker odlar många danskar i sina trädgårdar, så vad känns naturligare än att kombinera den goda och billiga rotsellerin med köttfärs? Detta är en dansk klassiker.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g rotselleri
0,75 citron
1 l vatten
1 msk salt

Frikadeller

1 dl mjölk
1 litet ägg
0,75 ströbröd
200 g kalvfärs
300 g fläskfärs
0,25 gul lök finhackad
1,5 tsk salt
2 krm vitpeppar

Sås

2 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl kokspad från sellerin
1 dl vispgrädde
1 äggula
2 msk persilja hackad

1. Skala sellerin och skär den i 1 cm tjocka stavar. Koka upp vatten med salt och citronskivor och koka selleristavarna knappt mjuka ca 5 min. Låt dem rinna av och spara kokspadet.
2. Frikadeller: Vispa ihop mjölk och ägg och rör ut ströbrödet i det. Låt svälla 5 min. Blanda det väl med färs, lök, salt och peppar.
3. Koka upp kokspadet från sellerin. Forma färsen till ganska stora bullar, gärna med en matsked, och sjud dem 8-10 min tills de är genomkokta. Ta upp dem med hålslev.
4. Sås: Sila spadet och detl i en såskastrull och koka upp.
Knåda ihop smör och mjöl till en kula som vispas ner i det
sjudande spadet tillsammans med grädde. Sjud såsen 4-5 min. Rör ut äggulan med lite av såsen och vispa ner i den
färdiga såsen.
5. Lägg i frikadeller och selleri och låt allt bli genomhett. Strö över hackad persilja och servera med kokt ris eller kokt potatis.

Fler recept med: Övrigt