Boeuf bourguignon

Kalops på burgundiskt vis. Välj ett mustigt marmorerat nötkött. Högrev, märgpipa eller bog är perfekta alternativ till denna rätt. Steklök, svamp och fläsk serveras nystekt vid varje serveringstillfälle.

Ingredienser 16 person(er)

2 tsk salt
1 nypa smör, till stekning
2 dl vatten
1 l vatten, kallt
1 dl vetemjöl
2 st lagerblad
6 st vitlöksklyftor, pressade
10 st svartpepparkorn
0,5 dl tomatpuré
2 tsk timjan, torkad
4 st lökar, gula
4 st oxbuljongtärningar, - eller kött, mörk
0,5 dl soja, kinesisk
75 cl vin, flaska, rött
2,5 kilo högrev, märgpipa eller bog
Tillbehör
400 g svamp, färsk
400 g fläsk, rimmat
48 st steklökar

Tillagning: 30 min + 1 1/2 timme koktid

1. Skär köttet i mindre bitar. Skär bort synligt fett och senor.
2. Bryn köttet i smör i omgångar. Lyft över det till en stekgryta efter hand. Vispa ur stekpannan med vatten efter halva stekningen och häll spadet över köttet i grytan. Skala, klyfta och stek löken på svag värme ca 5 min. Lägg över den i grytan.
3. Pudra över mjölet. Tillsätt tomatpuré, vitlök, salt, svartpeppar, timjan och lagerblad. Smula i buljongtärningarna. Späd med vin, vatten och soja. Blanda väl och ge grytan ett uppkok.
4. Låt grytan sjuda på lägsta värme, med locket lite på glänt, 1 1/2–2 timmar. Köttet är färdigt när det tenderar att falla sönder.
5. Tillbehör: Fräs hel steklök i smör en stund på medelvärme under omrörning. Låt löken sjuda med i grytan de sista 10 minuterna. Fräs även svampen i smör och rör ner den i grytan. Skär fläsket i mindre bitar. Bryn i stekpanna och strö det över grytan före servering. Garnera med färsk timjan.

Recept från