För 10 person(er)

Ingredienser

600 g blomkål
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
4 gelatinblad
0,5 citron rivet skal
0,5 babyspenat (à 80 g) ask

Tillbehör:

1 varmrökt sik (ca 700 g)
0,5 gurka
1 äpple
2 tsk olivolja
1 msk citron pressad
1 msk gräslök hackad
1 tsk flingsalt

Garnering:

1 msk olivolja
2 krm svartpeppar nymald
0,5 smörgåskrasse ask

Blomkålsterrin  – gör så här:

  1. Ansa och bryt blomkålen i buketter. Koka den mjuk i mjölk, grädde och salt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
  2. Sila av vätskan från blomkålen i en ny kastrull. Låt koka ihop tills 3 dl vätska återstår. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i blandningen.
  3. Ta kastrullen från spisen och blanda i blomkål och citronskal. Varva blomkålsröran med spenat i en liten plastklädd form, ca 1 liter. Låt stelna i kylen ca 3 timmar.  Rensa den varmrökta siken. Skala gurkan och kärna ur äpplet. Skär gurka och äpple i tärningar och blanda med olivolja, citronsaft, gräslök och salt.
  4. Skär terrinen i bitar och servera med sik samt gurk- och äppelsallad. Garnera med dill, olivolja och nymald svartpeppar.