Krämig blomkåls- och potatissoppa med rostad vitlök. En mild, krämig mlomkålssoppa med knaprigt mandelströssel. Mättande och lättlagad soppa!

För 4 person(er)

Ingredienser

3 vitlökssklyftor
1 msk olivolja
500 g mjölig potatis
1 blomkålshuvud (750 g)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk pressad citron
1 tsk rivet citronskal

Mandelströssel

50 g flagad mandel
1 dl parmesanost, riven
1 kruka basilika

Tillbehör

60 g fullkornsbaguette

25 min

Blomkålssoppa med potatis och vitlök – gör så här:

  1. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Stek den lätt i olja. Skala potatisen och skär i bitar. Skär eller bryt blomkålen i buketter. Tillsätt potatis och blomkål i vitlöksfräset.
  2. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Sjud under lock tills potatisen är mjuk, 10–15 min.
  3. Rosta mandel i en torr stekpanna. Låt svalna i en skål och  blanda med  parmesanost och fint skuren basilika.
  4. Mixa soppan slät med mixerstav. Späd ev med mer vatten. Smaka av med citronsaft och citronskal. Servera med strösslet och bröd.