Dill och kantareller är en ovanligt lyckad, och ofta lite glömd, smakkombination.

För 4 personer

Ingredienser

1 blomkålshuvud (ca 400 g)
6 potatisar (ca 400 g)
1 l grönsaksbuljong (tärning + vatten)
1,5 dl matlagningsgrädde
0,5-1 tsk salt
1-1 krm svartpeppar nymald
1 l kantareller färska eller konserverade
1 msk smör

Toast:

1 dill knippa
2 msk smör
0,5 baguette
0,5 baguette

Blomkålssoppa med kantareller och dilltoast

 

1. Sätt ugnen på 250°. Ansa och bryt blomkålen i buketter. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg blomkål och potatis i en gryta och häll på buljongen. Låt koka under lock ca 10 min. Mixa soppan slät med mixerstav och rör i grädden. Smaka av med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
2. Toast: Mixa dillen med smöret. Skär baguetten i cm-tjocka skivor på snedden. Bre dem med dillsmöret. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
3. Ansa och skär eventuellt kantarellerna i mindre bitar. Stek kantarellerna i smöret i en stekpanna. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
4. Gratinera toasten mitt i ugnen ca 5 min. Toppa soppan med kantareller och dill. Servera toasten till.