Den goda saffransvinägretten ger julsmak till blomkålen. Salladen går utmärkt att förbereda 1–2 timmar före servering.

För 4 personer

Ingredienser

1 blomkålshuvud (800 g)
1/2 dl pumpakärnor
4 torkade fikon
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
3/4 dl äppelcidervinäger
1 1/2 msk strösocker
1/2 krm saffran
1/2 dl finhackad persilja
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

20 min + 1 timme att dra

1. Skär loss små buketter av blomkålen. Sjud dem i lättsaltat vatten ca 2 min. Spola hastigt av med kallt vatten och låt blomkålen rinna av.

2. Rosta pumpakärnorna i en torr, het panna tills de har fått fin färg. Blanda fikon och pumpakärnor med blomkålen. Strimla fikonen.

3. Skala och finhacka vitlöken. Blanda oljan med vitlök, vinäger, socker och saffran i en kastrull. Låt sjuda tills sockret lösts upp.

4. Häll den varma vinägretten över blomkålen. Blanda i persiljan. Krydda med salt och peppar och låt stå ca 1 timme före servering.

Fler recept med: Grönsaker, Jul, Övrigt, Sallader, Vegetariskt