Blomkålssallad med sötsur saffransvinägrett

Den goda saffransvinägretten ger julsmak till blomkålen. Salladen går utmärkt att förbereda 1–2 timmar före servering.

20 min + 1 timme att dra

1. Skär loss små buketter av blomkålen. Sjud dem i lättsaltat vatten ca 2 min. Spola hastigt av med kallt vatten och låt blomkålen rinna av.

2. Rosta pumpakärnorna i en torr, het panna tills de har fått fin färg. Blanda fikon och pumpakärnor med blomkålen. Strimla fikonen.

3. Skala och finhacka vitlöken. Blanda oljan med vitlök, vinäger, socker och saffran i en kastrull. Låt sjuda tills sockret lösts upp.

4. Häll den varma vinägretten över blomkålen. Blanda i persiljan. Krydda med salt och peppar och låt stå ca 1 timme före servering.

Recept från