Laga i portionsformar eller i en stor form. Gräddningstiden blir densamma.

För 2 person(er)

Ingredienser

5 tomater soltorkade
1 blomkålshuvud (600 g)
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 dl oliver svarta urkärnade
2 msk pinjenötter

smultäcke

0,5 dl ströbröd
0,5 dl persilja finhackad
1 vitlöksklyfta stor pressad
0,5 citron rivet skal av
1 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

Tillbehör

sallad
50 g bröd per portion

1. Sätt ugnen på 225°. Lägg de soltorkade tomaterna i blöt i varmt vatten. Dela blomkåls­huvudet i buketter.
2. Koka upp vatten med buljongtärningar. Lägg i och koka blomkålen ca 3 min. Den ska fortfarande vara ganska hård. Ta upp den med hålslev och lägg i en ugnssäker form. Häll på 1 1/2 dl av buljongen.
3. Blanda ihop ingredienserna till smultäcket.
4. Grovhacka oliverna. Strimla tomaterna. Fördela oliver, tomater och pinjenötter över blomkålen. Strö över smultäcket. Gratinera i övre delen av ugnen 10–12 min tills blomkålen har fått fin färg. Servera med sallad och bröd.