Den mustiga såsen till musslorna smakar både rökt, sött och syrligt. Galet gott!!

För 4 person(er)

Ingredienser

1 nät blåmusslor i nät (ca1 kilo)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 dl torrt vit vin
2 lagerblad
1 timjankvist

Escabeche

2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1 msk pimenton de la Vera (rökt paprikapulver)
1/2 dl sherryvinäger eller rödvinsvinäger
2 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Garnering

1 msk hackad gräslök
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

krutonger

30 min

1. Skrubba musslorna och släng bort de som är trasiga och de som inte stänger sig när de knackas i bänken.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja i en gryta. Tillsätt musslorna och vänd runt några varv. Häll på vin och tillsätt lagerblad och timjan. Låt musslorna koka under lock tills de öppnats, ca 5 min. Släng bort de musslor som inte har öppnats. Plocka musslorna från skalen.
3. Escabeche: Skala och skiva morötterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs morot, lök och vitlök i olja i en kastrull 2–3 min. Tillsätt paprikapulver, vinäger, vin, vatten, salt och peppar. Låt koka ca 10 min utan lock tills 1/3 återstår. Ta upp några morotsslantar till garnering. Mixa såsen till  en slät kräm. Blanda såsen med musslorna och de sparade morötterna.
4. Strö över gräslök. Ringla över olja och strö över salt och peppar. Servera med krutonger.

Fler recept med: Övrigt