Blandad bönsallad med söta plommon, fetaost och valnötter

Recept på blandad bönsallad med söta plommon, fetaost och valnötter. Söta plommon och fetaost är gott till lättkokta bönor. Salladen passar till lunch eller som tillbehör till grillat kött eller kyckling.

För 4-6 personer:

Ingredienser

300 g bönor blandade, t ex vax-, skär-, edamame- och bondbönor
200 g spritärter
1 dl belugalinser
1 dl örter blandade, t ex basilika, timjan, oregano
0,5 dl olivolja + 1 msk 
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald
8 plommon mogna
300 g fetaost
200 g rödkål
0,5 msk citron pressad

Dressing:

0,75 dl olivolja
0,5 dl balsamvinäger vit
1 msk honung
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar nymald

45 minuter

Blandad bönsallad med söta plommon, fetaost och valnötter — gör så här:

  1. Dressing: Blanda alla ingredienser.
  2. Koka belugalinserna enligt anvisning på förpackningen. Ställ åt sidan och låt svalna.
  3. Mixa örterna med 1/2 dl olja och krydda med salt och peppar.
  4. Skala bondbönorna och ta även bort det inre skalet som sitter runt bönorna. Koka alla bönor i saltat vatten 3–4 min. Spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Vänd runt bönorna i örtoljan.
  5. Kärna ur plommonen och skär i mindre bitar. Bryt fetaosten i bitar.
  6. Strimla rödkålen och lägg den i en bunke. Häll över 1 msk olja och citronsaften och massera 2–3 min.
  7. Blanda linser, bönor, plommon, fetaost och rödkål på ett stort fat. Servera med dressingen.