Blåmusslor och havskräftor med saffranskokt fänkål

Det är bara stjärtarna från havskräftorna som används. Resten kan frysas och användas i t ex en buljong. Börja med tomaterna,

1. Tomater: Sätt ugnen på 100°. Skär ett litet kryss i tomaterna. Doppa dem 20 sekunder i kokande vatten. Dra av skalen. Lägg tomaterna i en ugnssäker form. Krydda dem med olivolja, socker, salt och timjan. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 2 timmar.
2. Musslor: Skrapa musslorna under rinnande kallt vatten. Släng trasiga musslor och dem som inte stänger sig när man knackar på skalet.
3. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Kärna ur och skiva chilin. Fräs alltihop i 1 msk olivolja 2-3 min utan att det tar färg.
4. Häll i musslorna och fräs 1 minut. Tillsätt vinet. Koka upp och koka 5 min under lock tills alla musslor har öppnat sig. Lyft upp musslorna med en hål­slev och lägg dem i en skål. Håll varmt under aluminiumfolie.
5. Häll grädden i musselfonden och koka ihop tills 8 dl återstår. Tillsätt smöret och mixa slätt. Smaka av med peppar och eventuellt salt.
6. Ansa och skär varje fänkål i 6 tunna klyftor. Skala och dela morötterna på hälften. Fräs  fänkålsklyftor och morötter i saffran och 2 msk olivolja. Häll över grönsaksbuljongen och låt koka under lock tills de börjar bli mjuka.
7. Servering: Bryt av stjärtarna från havskräftorna och skala dem. Trä varje havskräftsstjärt på ett träspett. Hit går att förbereda.
8. Stek kräftspetten på rygg­sidan i mycket het panna ca 30 sekunder. Lägg upp musslor, fänkål, morötter, tomater och havskräftor i djupa tallrikar eller i en gemensam stor skål. Hetta upp musselsoppan och skumma  den med en mixerstav. Häll över musslorna. Garnera med dill­vippor.

Recept från