Blåbärssoppa m. vanilj & myntakräm, sockerskorpor

Servera blåbärssoppan väl kyld med vanilj- och myntakräm och spröda sockerskorpor.

Blåbärssoppa m. vanilj & myntakräm, sockerskorpor Receptbild - Allt om Mat
Ralf Ekvall

Blåbärssoppa m. vanilj & myntakräm, sockerskorpor

Ingredienser 4 person(er)

1 dl strösocker
4 dl vatten
2 msk vatten
1 msk maizena majsstärkelse
250 g blåbär
Sockerskorpor, 45 st
40 g smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm mald kardemumma
2 msk mjölk (3 %)
Vanilj- och myntakräm
1 msk strösocker
1 dl crème fraiche
0,5 st vaniljstång
1 msk mynta, finhackad

1. Sockerskorpor: Sätt ugnen på 225°. Blanda socker och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen, bakpulver och kardemumma.
Finfördela smöret i mjölet med en gaffel. Tillsätt mjölken och arbeta ihop till en deg.
2. Rulla små runda bollar och lägg dem på bakplåtspapper.
Grädda dem i mitten av ugnen 6-8 min. Ta ut skorporna och sänk värmen till 150°. Dela bollarna med en gaffel medan de är varma och rosta dem i ugnen tills de känns torra, ca 10 min.
Förvara i en burk med lock.
3. Soppa: Koka upp vatten och socker. Tillsätt bären och låt sjuda 5-10 min. Rör ut majsstärkelse med vatten och häll ner redningen i soppan. Låt soppan koka ytterligare ca 2 min. Kyl soppan före servering.
4. Vanilj- och myntakräm: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Blanda crème fraichen med socker, mynta och vaniljfrön.
Vispa med elvisp till en luftig kräm.
5. Servera soppan med sockerskorpor och en klick vaniljkräm.

Recept från