Elegant dessert med milda svenska smaker av blåbär och vanilj.

För 6 person(er)

Ingredienser

250 g blåbär frysta
0,5 dl strösocker
1,5 msk citronsaft
2 msk maizena majsstärkelse

vaniljglass

1 gelatinblad
1 vaniljstång
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
6 äggulor
1,5 dl strösocker
1,5 msk glykos

mandelbiskvier

50 g mandelmassa
2 tsk äggvita

garnering

blåbär, eventuellt ätbara blommor, t ex ros, ringblomma eller tagetes eller blommor från kryddor

Blåbärskräm med vaniljglass och mandelbiskvier

1. Glass: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Snitta och skrapa fröna ur vaniljstången.
2. Blanda vaniljstång och -frön med mjölk, grädde, äggulor, socker och glykos i en kastrull. Låt sjuda under omrörning till en tjock smet. Låt kallna och ställ den i kylen. Låt smeten stå över natten innan den fryses i glassmaskin.
3. Blåbärskräm: Koka upp blåbär, socker och citronsaft. Mixa med mixerstav, passera genom finmaskig sil.
4. Värm blåbärspurén och tillsätt majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Koka upp och låt kallna täckt med plastfolie.
5. Mandelbiskvier: Sätt ugnen på 175°. Blanda mandelmassa och äggvita till en smidig smet. Fyll den i en spritspåse med liten tyll. Spritsa ut smeten på plåt med bakplåtspapper till 40-50 små biskvier.  6. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt biskvierna kallna på galler.
7. Fördela blåbärskräm och glass på tallrikar och garnera med mandelbiskvier, blåbär och eventuellt blommor.