Blåbärskaka

Blåbärskakan garneras med blåbär som kokas med gelésocker. Socker och bär kokas ca 1/2 minut. Gelésocker är ett vegetabiliskt socker som kan användas för att göra gelé till dekoration av tårtor och till frukt och mjölkbaserade desserter.

Blåbärskaka

1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull.
2. Smörj en springform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Strö ut flagad mandel i botten.
3. Grovriv mandelmassan.Blanda mandelmassa, ägg, rom och smör i en bunke. Vispa med elvisp ca 5 min eller kör ihop ingredienserna i matberedare.
4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner blandningen i mandelsmeten med en slickepott. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen 25–30 min. Prova med sticka. Låt kallna.
5. Blanda blåbär och gelésocker i en kastrull. Koka upp under omrörning och sjud ca 1 minut. Låt svalna. Vispa vaniljvispen fast och fluffig.
6. Dela den kalla mandelbottnen med vass kniv. Bred ut hälften av vaniljvispen mellan bottnarna. Lägg den andra halvan ovanpå och bred på blåbären. Ställ kallt till servering. Servera med en extra klick vaniljvisp.

Recept från