Blåbärs- och mandeltårta med nektarinkompott

Nektarinkompotten är även god att servera till glass.

1. Sätt ugnen på 175°. Skålla, skala och mal mandeln i mandelkvarn. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smöret och mandeln blandad med mjöl och bakpulver. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
2. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Ta ut formen och tryck ner kakan i mitten ca 2 cm, men lämna en ca 3 cm bred kant runt om. Låt kakan kallna i formen.
3. Kompott: Kärna ur nektarinerna och skär dem i små tärningar. Koka dem tillsammans med socker, citronsaft och citronskal i en kastrull ca 5 min utan lock. Låt kallna.
4. Lossa kakan från formen och fyll den med nektarinkompott. Vispa grädden till fast skum och fördela den ovanpå kompotten. Strö över blåbären och det rivna citronskalet.

Recept från