Birgits råghjärtan

Har du inget stort pepparkaksmått kan du klippa till en hjärtmall av ett styvt papper och sporra ut hjärtat.

1. Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet.
2. Tillsätt mjöl, salt och kryddor och arbeta degen slät och fin. Låt degen jäsa ca 20 min under bakduk. Sätt ugnen på 200°.
3. Ta upp degen på arbetsbänken med grovt rågmjöl och rulla ut degen till en rulle. Dela degen i några bitar och kavla ut varje bit så tunt som möjligt på bakplåtspapper. Lägg på hjärtmallen och sporra ut hjärtan eller tryck ut hjärtan med ett stort pepparkaksmått. Kavla hjärtat en sista gången med en kruskavel. Gör ett hål med t ex ett litet glas eller en tyll.
4. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Vänd hjärtan och låt grädda ytterligare ca 5 min. När alla hjärtan är gräddade, stäng av ugnen. Lägg alla bröden på en plåt och ställ in den i ugnen igen tills den är kall. Obs! Ugnsvärmen ska inte vara påslagen, eftervärmen gör brödet extra knaprigt.

Recept från