Lägg upp på ett stort fat så ser det extra festligt ut. Komplettera gärna med bröd.

För 4 pers

Ingredienser

Biffsallad med rostad blomkål, morötter och svamp

3 skivor utskuren biff (à 200 g)
4 vitlöksklyftor
1 blomkålshuvud (ca 800 g)
10 små morötter (ca 500 g)
2 msk + 1 msk + 1 msk + 2 msk olivolja
1/2 tsk + 1 tsk + 2 krm + 1/2 tsk salt
2 krm + 1 krm nymald svartpeppar
300 g svamp, t.ex portabello och shiitake
1 msk rödvinsvinäger
1 påse sallad (125 g)

30 min

1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Klappa in hälften på köttbitarna.

2. Skär bort stammen på blomkålen och skär resten i små buketter. Skala morötterna och skär i grova bitar. Lägg blomkål och morötter på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 2 msk olja. Strö på 1⁄2 tsk salt. Rosta mitt i ugnen ca 15 min.

3. Krydda köttet runt om med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Stek det på hög värme i 1 msk olja 1–2 min på varje sida. Låt vila ca 10 min under aluminiumfolie.

4. Ansa och skiva svampen tunt. Stek den i 1 msk olja ca 5 min. Krydda med 2 krm salt. Vispa ihop 2 msk olja, vinäger, resten av vitlöken, 1⁄2 tsk salt och 1 krm peppar. Skär köttet i skivor. Lägg salladen på ett stort fat och blanda ner morötter, blomkål och svamp. Ringla över dressingen. Toppa med köttet.