Sake, som ger biffen en alldeles speciell smak, finns på Systembolaget. Servera t. ex grillad purjolök till.

För 4 personer

Ingredienser

Biff marinerad i mirin

500 g ryggbiff
1 dl sake
1 dl japansk soja
3/4 dl mirin
3 msk finriven färsk ingefära
1 msk strösocker

Tillbehör

grillad purjolök, se recept
nykokt japanskt ris
japansk soja

40 min + 3 timmar i kylen

Biff marinerad i mirin, sake och soja

 

1. Blanda sake, soja, mirin, ingefära och socker i en kastrull. Låt koka upp. Sjud 2–3 min, rör då och då. Låt kallna. Ta undan ca 1⁄2 dl mari­nad.

2. Putsa köttet från senor och lägg det i marinaden i dubbla plastpåsar. Låt marinera 2–3 timmar i kylen.

3. Tänd grillen och ta köttet ur kylen så att det hinner blir rums­varmt. Ta upp köttet ur marinaden men spara den. Koka ihop marina­den ca 3 min.

4. Grilla köttet över direkt glöd tills köttet har fått fin färg runt om, ca 10 min. Flytta över köttet till indirekt värme och fortsätt grilla under lock ca 15 min på varje sida, till 60 grader innertemperatur. Pensla köttet då och då med marinaden.

5. Låt köttet vila ca 10 min under aluminiumfolie och skär det sedan i tunna skivor. Häll över den marinad som finns kvar. Servera med grillad purjolök, soja och ris.