Biff à la Lindström

Inget är riktigt säkert när det gäller vilken Lindström som gett den populära klassiska köttfärsbiffen sitt namn. Det mesta lutar dock åt artillerikaptenen Henrik Lindström (1831-1913) som växte upp i Ryssland och tog med sig receptet hem till Sverige. De inlagda rödbetorna och gurkorna talar för att receptet har sitt ursprung i Ryssland.
Familjen Lindström blev i mitten av 1800-talet ägare till Hotell Witt i Kalmar och där hamnade biffen för första gången på menyn. I dag finner man Lindströms biffar på nästan varje krogs lunchmeny och
skolmatsalarna runt om i Sverige serverar biffarna minst en gång i månaden. Så nog är den populär alltid.

Biff à la Lindström Receptbild - Allt om Mat
Susanne Almers

Biff à la Lindström

Ingredienser 4 person(er)

1 tsk salt
4 msk ströbröd
1,5 dl vatten
2 krm svartpeppar
1 st ägg
3 msk inlagda rödbetor, finhackade
2 msk kapris, finhackad
2 msk smör till stekning
400 g nöt- eller blandfärs
1 st lök, finhackad
3 msk ättiksgurka, finhackad
1 dl vatten eller köttbuljong
Tillbehör
, klyftpotatis, kokt potatis eller potatismos, sallad

1. Blanda ströbröd och vatten och låt det stå att svälla ca 10 min. Blanda ner ägg, salt och peppar.
2. Finhacka löken och stek den i lite smör utan att den tar färg, ca 2 min. Låt den svalna och blanda ner den.
3. Blanda ner färs, gurka, rödbetor och kapris i ströbrödsblandningen. Forma till biffar, lägg på vattensköljd skärbräda.
4. Stek biffarna i smör på medelgod värme ca 3 min på varje sida. Vispa eventuellt ur stekpannan med vatten eller buljong.
5. Servera med klyftpotatis, kokt potatis eller potatismos samt sallad.

Recept från