Recept på populära och klassiska rätten Biff à la Lindström.

För 4 person(er)

Ingredienser

400 g nöt- eller blandfärs
4 msk ströbröd
1,5 dl vatten
1 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 lök finhackad
3 msk ättiksgurka finhackad
3 msk inlagda rödbetor finhackade
2 msk kapris finhackad
2 msk smör till stekning
1 dl vatten eller köttbuljong

Tillbehör

klyftpotatis, kokt potatis eller potatismos, sallad

Biff à la Lindström – gör så här:

  1. Blanda ströbröd och vatten och låt det stå att svälla ca 10 min. Blanda ner ägg, salt och peppar.
  2. Finhacka löken och stek den i lite smör utan att den tar färg, ca 2 min. Låt den svalna och blanda ner den.
  3. Blanda ner färs, gurka, rödbetor och kapris i ströbrödsblandningen. Forma till biffar, lägg på vattensköljd skärbräda.
  4. Stek biffarna i smör på medelgod värme ca 3 min på varje sida. Vispa eventuellt ur stekpannan med vatten eller buljong.
  5. Servera med klyftpotatis, kokt potatis eller potatismos samt sallad.

 

Historien bakom Biff à la Lindström

Inget är riktigt säkert när det gäller vilken Lindström som gett den populära klassiska köttfärsbiffen sitt namn. Det mesta lutar dock åt artillerikaptenen Henrik Lindström (1831-1913) som växte upp i Ryssland och tog med sig receptet hem till Sverige. De inlagda rödbetorna och gurkorna talar för att receptet har sitt ursprung i Ryssland.

Familjen Lindström blev i mitten av 1800-talet ägare till Hotell Witt i Kalmar och där hamnade biffen för första gången på menyn. I dag finner man Lindströms biffar på nästan varje krogs lunchmeny och
skolmatsalarna runt om i Sverige serverar biffarna minst en gång i månaden. Så nog är den populär alltid.

Fler recept med: Övrigt