Bertilssons fullkornsbröd

Pia vill bevara traditionerna samtidigt som hon vill sätta sin egen prägel på kaffestugan. Det här brödet är en uppskattad nyhet som hon har infört.

1. Rosta solrosfrön och pumpakärnor i en torr stekpanna under omrörning tills de fått gyllenbrun färg. Låt svalna.
2. Värm vattnet fingervarmt, 37°. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig.
3. Tillsätt olja, honung, salt och linfrön.
4. Blanda ner rågmjöl, dinkelmjöl och vetemjöl. Arbeta samman till en blank och smidig deg. Blanda ner de rostade fröna och kärnorna mot slutet av knådningen. Arbeta degen ytterligare en kort stund så att de fördelas jämnt. Låt degen jäsa under bakduk ca 45 min.
5. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda samman den lätt. Forma till en längd och dela den i 20 bitar. Rulla till släta bullar.
6. Blanda pumpakärnor, solrosfrön och linfrön till garnering. Pensla bullarna med vatten och doppa dem i fröblandningen. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta till knappt dubbel storlek, ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
7. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 6 min.

Recept från