Bavaroise och jordgubbssorbet med färska bär och nötkrokant

Bavaroisen, som är ett slags fro­mage, har smak av fläder. Det blir mycket sorbet, men det som blir över går bra att spara i frysen.

1 timme + 2 timmar i kyl och frys

1. Sorbet: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Snoppa jordgubbarna. Mixa dem tillsammans med florsockret med mixerstav. Värm lite av jordgubbs­purén i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladet smälta däri. Blanda ner blandningen i resten av purén. Tillsätt vin och citronsaft. Frys blandningen i glassmaskin. Lägg över i en skål och ställ i frysen ca 1 timme.
2. Bavaroise: Skåra vaniljstången. Lägg vaniljstången i en kastrull. Tillsätt 1 dl ­grädde och mjölk. Låt koka upp och ta kastrullen åt sidan. Låt stå och dra ca 15 min.
3. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Vispa äggulor och socker pösigt. Ta upp vaniljstången ur gräddblandningen. Rör ner äggblandningen och tillsätt saften. Sjud under omrörning till 85°.
Ta upp och låt gelatinbladet smälta i blandningen. Låt kallna.  
4. Vispa 1 dl grädde lätt och vänd ner den sjudna krämen. Häll smeten i ­portionsformar och låt stelna i kylen 1–2 timmar.
5. Nötkrokantströssel: Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna. Lägg dem i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet. Grovhacka nötterna. Smält sockret i en stekpanna tills det är ljusbrunt. Skaka pannan då och då, men rör inte. Blanda ner nötterna i det smälta sockret och häll över på bakplåtspapper. Låt kallna. Mixa krokanten hastigt i matberedare så att det blir grovhackat.
6. Stjälp upp bavaroisen på tallrikar. Lägg en sked sorbet vid sidan om.  Lägg på bär och strö över strösslet. Servera genast.

Recept från