Basilikasoppa med mozzarellahjärtan

Pepparkaksmått används för att trycka ut hjärtan i osten. Lägg dem försiktigt i soppan så flyter de.

Basilikasoppa med mozzarellahjärtan Receptbild - Allt om Mat
Holger Edström

Basilikasoppa med mozzarellahjärtan

Ingredienser 4 person(er)

1 dl parmesan, riven
1 st basilika, kruka
2 st grönsaksbuljongtärningar
0,5 tsk salt
1 msk smör
9 dl vatten
2 krm vitpeppar
1 dl vispgrädde
3 st potatisar, medelstora
1 st vitlök, klyfta, finhackad
Garnering
4 st basilikablad
125 g mozzarellaost

1. Skala och tärna potatisen. Stek vitlöken glansig i smör i en stor kastrull. Häll i potatisbitarna och låt dem fräsa med utan att ta färg.
2. Häll i grönsaksbuljongen och sjud ca 15 min, med lock
tills potatisen är mjuk. Mixa till puré med stavmixer (eller i matberedare).
Tillsätt grädde och koka upp soppan.
3. Plocka av alla bladen från en basilikaplanta, spara några till garnering, och lägg resten i en
mortel. Gnid sönder bladen med mortelstöten så att den
gröna klorofyllen kommer ut.
Häll basilikamoset och parmesanosten i soppan och blanda.
Smaka av med salt och peppar.
4. Skär mozzarellaosten i skivor.
Tryck ut hjärtan med pepparkaksmått eller skär ut hjärtan
med kniv. Lägg ner mozzarellahjärtan att flyta i soppan. Strö över några hela basilikablad och servera.

Recept från