En lättgravad lax där man använder mindre mängd av både salt och socker.

För 8 person(er)

Ingredienser

1 kg laxfilé med skinn (som varit fryst minst 2 dygn)
2 msk salt
2 msk strösocker
1 tsk nymald svartpeppar
2 krukor basilika
100 g parmesanost
50 g sardeller
20 cocktailkapris
1 gemsallad (ca 150 g) ask
1 tsk olivolja

Parmesanyoghurt:

3 dl matyoghurt
1 dl crème fraiche lätt
1 vitlöksklyfta pressad
3 dl parmesanost finriven
1 tsk citron pressad
1 tsk honung
1 tsk salt

1. Gnid in laxen med salt, socker, peppar och hackad basilika. Låt grava ca 24 timmar i kylskåpet.
2. Skär laxen i tunna skivor och lägg upp på fat.
3. Strö över hyvlad parmesanost, sardeller, kapris, sallad och olivolja.
4. Blanda ihop ingredienserna till yoghurten och servera i en skål bredvid.