Det här härliga, helt veganska brödet med frasig skorpa och mjukt inkråm är ett mycket populärt persiskt bröd i Iran. Det passar som frukostbröd, till soppa eller att doppa i olika röror.

För 2 bröd:

Ingredienser

5 dl vatten
1 påse torrjäst (12 g) eller 50 g färsk jäst
12 dl vetemjöl –13 dl (720–780 g)
1 msk salt
1 msk olivolja

Pensling:

1 dl vatten
1 msk vetemjöl
1 tsk strösocker
1 tsk olivolja

Garnering:

1 msk sesamfrön ljusa
1 tsk nigellafrön (små svarta kryddiga frön) eller svarta sesamfrön

20 minuter + 3 timmar jäsning + 15 minuter i ugn

Barbari (persiskt bröd) – gör så här:

  1. Värm vattnet till 45° eller 37° beroende på vilken jästsort som används. Lös upp jästen i vattnet och låt stå ca 5 min. Tillsätt mjöl och salt och knåda degen 7–8 min i bakmaskin eller 10 min för hand. Degen ska vara kladdig, inte kompakt.
  2. Smörj bunken och degen med olja och täck med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
  3. Dela degen i två bitar. Lägg dem på en oljad plåt. Täck med plastfolie och låt jäsa ytterligare 2 timmar i rumstemperatur. Den kan även jäsa i kylen upp till 10 timmar.
  4. Pensling: Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp under omrörning. Låt kallna i rumstemperatur.
  5. Sätt ugnen på 250° och låt den bli ordentligt varm. Lägg ett bakpapper på en plåt och strö eventuellt över mannagryn. Lägg en av deg-bitarna på plåten och tryck ut den till en oval med händerna. Gör långa streck med fingrarna tvärs över degen. Pensla på smeten och gör om strecken igen. Strö på fröna.
  6. Grädda bröden mitt i ugnen ca 15 min, tills det fått fin färg. Låt svalna på galler. Brödet är allra godast nygräddat.

Recept av Zeina Mourtada

Bonniers stora bakbok – ett måste i varje bakande hem!
Bonniers stora bakbok 2017

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!